Retro spisestel

Ja, jeg er ikke ligefrem firstmover på det her, for tendensen med retro-stel har vi jo set lææænge, men jeg synes altså ikke, den bliver dårligere af den grund. Og kombineres et af 50’erne eller 60’ernes mere stilrene mønstre med noget helt enkelt og moderne, så svinger det virkelig!

Berså fra svenske Gustavsberg er designet af Stig Lindberg i 1961 og et stort hit hos vores broderfolk. Stellet blev relanceret i 2005, og en nyproduceret tallerken koster omkring 350 svenske kroner.

Opdateret for nylig34

Zebra-stellet fra Uppsala-Ekeby Gefle er endnu et svenskt design. De fine sort-hvide kopper er designet af Eugen Trost og blev produceret fra midt i 50’erne til 1967 . Prisen er derfor ofte også ret høj – jeg har set en kop stå til cirka 1.000 kroner.

8439997_fullscreen

Danild 66 fra Lyngby Porcelænsfabrik er til gengæld pæredansk. Stellet var banebrydende, da det kom frem midt i 50’erne, fordi det var ildfast og derfor kunne gå direkte i ovnen. Manden bag var Axel Brüel, og Danild-stellet findes med flere forskellige mønstre. Et af de flotteste er nummer 66. Det er oven i købet det af stellene her, der er nemmest at komme i nærheden af økonomisk. En tallerken kan typisk fås for en 50’er.

rIMG_8921

Lotus-stellet stammer fra endnu et naboland. Det er nemlig produceret af norske Cathrineholm i 1960’erne. Eller det vil sige, det gælder i hvert fald de dele, der er af emalje (fx gryder, fade og kaffekander). Samme design findes nemlig også på førnævnte Danild-stel (under navnet Danild Lotus) fra Lyngby Porcelæn. Det er svært at få helt rede på, hvem der står bag designet, men det bedste bud er den norske kunster Arne Clausen, som designede for Cathrineholm i 1960’erne. En Lyngby-tallerken med Lotus-mønster koster 200-250 kr.

lutus03

Tangent er også fra Lyngby Porcelæn og fra Axel Brüels hånd. Det er Danild-design nummer 64 fra sidst i 50’erne. Og igen er prisen bestemt overkommelig. En tallerken koster omkring 75 kroner.
i have seven chairs3

English recap // I’m definitely not firstmover on this trend – but I’m dreaming of dinnerware in Scandinavian mid century design. These are from above: Gustavsberg Berså (SE), Uppsala-Ekeby Gefle Zebra (SE), Lyngby Danild 66 (DK), Cathrineholm Lotus (NO) and Lyngby Danild Tangent (DK). 

2 Comments

  1. I was excited to discover this web site. I wanted to thank you for your time just
    for this wonderful read!! I definitely liked every bit of it
    and i also have you saved as a favorite to see new stuff in your site.

  2. Hi, i think that i noticed you visited my blog thus i came to return the prefer?.I’m trying to to find things to improve my website!I suppose its ok to make
    use of a few of your concepts!!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s